Den aflyste dato

Termometeret viser 27 grader. Alligevel vil jeg ikke gå glip af min ugentlige pilatestime, så jeg hopper på cyklen efter arbejde og tager hen til fitnesscentret. Jeg slutter mig til 10 andre kvinder i firedobbelt stilling og planke. Jeg forbereder mig mentalt på min "afslutning på arbejdet". Jeg har allerede aftalt at mødes med en kollega til en kølig drink. Da jeg kommer hjem, drejer jeg nøglen i låsen, tager et hurtigt brusebad, kigger på min mobiltelefon og så: aflysningen.

"Arbejdede for længe, for meget stress, en anden gang." Ja, hvem har ikke været der? Du har selv været i denne situation, så jeg skriver svaret: "Ja, det er ikke noget problem. En anden gang". Selvom jeg mener beskeden oprigtigt og fuldt ud forstår min vens situation, mærker jeg, hvordan min mave strammer til. Jeg havde sådan glædet mig til en hyggelig afslutning på dagen i haven med en kølig panaché. I stedet venter der mig en aften alene. Jeg synker ned i lænestolen, fordriver tiden på Instagram og streamer derefter et par afsnit på Netflix. På en eller anden måde havde jeg forestillet mig, at aftenen ville blive anderledes, og det gjorde mig heller ikke særlig glad.

Hvorfor egentlig ikke? Jeg kunne have siddet alene og læst en god bog. Endnu en gang går det op for mig, at det at være alene simpelthen er en tilstand, som jeg stadig ikke er særlig god til. Jeg er bare ikke vant til det. Som barn med tre søskende kan jeg næsten ikke huske en time, hvor jeg var helt alene, og senere boede jeg i bofællesskaber, hvor der altid foregik noget. Jeg nød altid at have nogen ved min side, når jeg skulle ud at handle eller gå en tur. At være alene - aldrig i livet!

At være alene - jeg ved det ikke, og jeg kan ikke!

Selvom emigration aldrig var et problem for mig, førte det ene til det andet, og jeg flyttede til Schweiz for at være sammen med min kæreste. Jeg arbejdede, meldte mig til et fitnesscenter og et keramikkursus og påtog mig et æreshverv. Alligevel var der altid tidspunkter, hvor jeg var alene. Et helt nyt område for mig og nogle gange næsten uudholdeligt. Derfor er jeg blevet en mester i at distrahere mig selv fra denne tilstand: sætte musik på, så jeg ikke kan høre stilheden, foretage telefonopkald eller finde en spændende serie at se. Men jeg indser, at denne distraktionstilstand simpelthen ikke gør mig glad, og jeg beslutter mig for at være mere bevidst og nyde de næste par timer, hvor jeg er alene.

Hvorfor er det vigtigt at være lykkelig alene?

For at besvare dette spørgsmål for både dig og mig, går jeg på jagt efter svar. Der er trods alt mennesker, der har det sådan hver dag, og ikke kun når tingene ikke går så godt. Coronapandemien og det at arbejde hjemmefra har tvunget os til at være alene hver dag.

  • At være alene styrker selvtilliden. Man løsriver sig fra andres behov og følelser og lærer sig selv bedre at kende og værdsætte. Man frigør sig fra konstant feedback fra andre mennesker.

  • At være alene opmuntrer til kreativitet. Hvad kan jeg egentlig lide at lave? Hvad har jeg talent for? Disse spørgsmål kan kun besvares, hvis du aktivt tager dig tid til at afprøve dem.

  • At være alene gør dig uafhængig. At gå i biografen alene, at spise ude, at tage på en bytur. Ting, der gør os glade, er ikke længere afhængige af andre mennesker.

  • At være alene opmuntrer til refleksion og kritisk tænkning. Vi har mulighed for at dæmpe støjen omkring os og lytte til vores egen indre stemme.

At være alene versus at være ensom

At være alene er bare en tilstand. Jeg kan være alene på kontoret, dyrke sport alene, gå ud at spise alene, og det siger ikke så meget om min sindstilstand. Ensomhed, derimod, beskriver en følelse af forladthed og indre tomhed. Man kan også føle sig ensom i et forhold, i en gruppe eller blandt hundredvis af mennesker. Men hvordan kan jeg undgå at føle mig ensom, når jeg er alene, og i stedet være glad?

5 tips til at nyde at være alene mere!

Hvad enten det er det danske "hygge" eller det svensk/finske "fika" (kaffepause). Hvor andre lande allerede har fundet et udtryk, er vi stadig på bar bund, når det gælder om præcist at definere ikke bare en aktivitet, men også den livsindstilling, der følger med. Det sydkoreanske "honjok" henviser til livsstilen hos mennesker, der nyder at være alene. Men hvordan fungerer det?

  1. Gørnoget rart for dig selv: Når du mødes med venner eller din partner, planlægger du som regel noget hyggeligt: biograf, middag, en gåtur. Gør den samme indsats for dig selv, og gør det umagen værd at skabe smukke øjeblikke.

  2. Sæt dig bevidste mål: Vil du arbejde med dig selv? Finpudse din karakter? Læse en bestemt bog? Lære noget nyt? Brug din tid fornuftigt, og sæt dig et specifikt mål.

  3. Værkreativ: Begynd at lave håndarbejde eller male, plant grøntsager, indret dit hjem eller afprøv nye opskrifter!

  4. Skærpdine sanser: Lyt bevidst til lydene i skoven, når du går tur, tag dig mere tid, når du spiser, og smag og lugt til de enkelte ingredienser. Eller mærk de forskellige materialer, når du laver havearbejde.

  5. Tag enbevidst beslutning: Planlæg tidspunkter, hvor du er alene, og se dem ikke som et worst case-scenarie, fordi ingen af dine venner er ledige i øjeblikket. Det er den eneste måde, hvorpå du bevidst kan se frem til disse stunder.

Mens jeg researcher og skriver dette blogindlæg, indser jeg, hvor meget skønhed der er i at være alene, hvilket altid har haft sådan en negativ konnotation for mig. Det viser mig så meget værdi, at jeg har lyst til at prøve det med det samme. Så i næste uge planlægger jeg min aktive ensomhed uden musik, mobiltelefon eller tv og prøver at se frem til det.

Jeg elsker, at der er mennesker omkring mig, som allerede er modeller for denne livsstil: Min søster, som tilbringer en uge alene ved Østersøen. En veninde, der nyder sine overnight oats alene på en dejlig café i den gamle bydel lørdag morgen. Min kæreste, som er ligeglad med, hvad folk tænker, når han sidder alene på en restaurant, og min chef, hvis yndlingslyd er stilhed. Og hvad med dig? Lad os bringe begrebet "honjok" til live og nyde at være alene i fremtiden!

26. oktober, 2023