De geannuleerde datum

De thermometer geeft 27 graden aan. Toch wil ik mijn wekelijkse Pilates-les niet missen, dus ik spring na het werk op de fiets en ga naar de sportschool. Ik voeg me bij 10 andere vrouwen in de viervoetige stand en plankhouding. Ik bereid me mentaal voor op mijn "einde van het werk". Ik heb al met een collega afgesproken voor een koel drankje. Als ik thuiskom, draai ik de sleutel in het slot, neem een snelle douche, werp een blik op mijn mobiele telefoon en dan: de annulering.

"Te lang gewerkt, te veel stress, een andere keer." Natuurlijk, wie heeft dat niet meegemaakt? Je hebt zelf ook in deze situatie gezeten, dus ik typ het antwoord uit: "Tuurlijk, geen probleem. Een andere keer". Hoewel ik de boodschap oprecht meen en de situatie van mijn vriendin volledig begrijp, besef ik hoe mijn maag zich samenknijpt. Ik had me zo verheugd op een gezellige afsluiting van de dag in de tuin met een koele panaché. Wat me in plaats daarvan te wachten staat: een avond alleen. Ik zak weg in de fauteuil, verveel de tijd op Instagram en stream vervolgens een paar afleveringen op Netflix. Op de een of andere manier had ik me voorgesteld dat de avond anders zou zijn en ik werd er ook niet bepaald vrolijk van.

Waarom eigenlijk niet? Ik had ook alleen kunnen zitten en een goed boek kunnen lezen. Opnieuw realiseer ik me dat alleen zijn gewoon een toestand is waar ik nog steeds niet zo goed in ben. Ik ben er gewoon niet aan gewend. Als kind met drie broers en zussen kan ik me nauwelijks een uur herinneren dat ik helemaal alleen was en later woonde ik in gedeelde flats waar altijd wel iets te doen was. Ik vond het fijn om altijd iemand aan mijn zijde te hebben om mee te gaan winkelen of wandelen. Alleen zijn - echt niet!

Alleen zijn - ik weet het niet & ik kan het niet!

Hoewel emigratie nooit een probleem voor me was, van het een kwam het ander en ik verhuisde naar Zwitserland om bij mijn vriend te zijn. Ik werkte, schreef me in voor een fitnessstudio en een cursus pottenbakken en nam een erebaan aan. Toch waren er altijd momenten dat ik alleen was. Compleet nieuw terrein voor mij en soms bijna ondraaglijk. Daarom ben ik een meester aan het worden in mezelf afleiden van deze toestand: muziek aanzetten zodat ik de stilte niet hoor, telefoontjes plegen of een spannende serie zoeken om te kijken. Ik realiseer me echter dat deze afleidingsmanoeuvre me gewoon niet gelukkig maakt en ik neem me voor om bewuster te zijn en te genieten van de komende uren dat ik alleen ben.

Waarom is het belangrijk om alleen gelukkig te zijn?

Om deze vraag voor jou en mij te beantwoorden, ga ik op zoek naar antwoorden. Er zijn immers mensen die zich elke dag zo voelen en niet alleen als het niet zo goed gaat. De pandemie van het coronavirus en thuiswerken hebben ons gedwongen om elke dag alleen te zijn.

  • Alleen zijn geeft je meer zelfvertrouwen. Je maakt je los van de behoeften en gevoelens van anderen en leert jezelf beter kennen en waarderen. Je bevrijdt jezelf van constante feedback van andere mensen.

  • Alleen zijn stimuleert creativiteit. Wat vind ik eigenlijk leuk om te doen? Waar ben ik getalenteerd in? Deze vragen kunnen alleen beantwoord worden als je actief de tijd neemt om ze uit te proberen.

  • Alleen zijn maakt je onafhankelijk. Alleen naar de bioscoop, uit eten, een stedentrip maken. Dingen die ons gelukkig maken zijn niet langer afhankelijk van andere mensen.

  • Alleen zijn stimuleert reflectie en kritisch denken. We hebben de kans om het lawaai om ons heen te verstillen en naar onze eigen innerlijke stem te luisteren.

Alleen zijn versus eenzaam zijn

Alleen zijn is gewoon een toestand. Ik kan alleen op kantoor zijn, alleen sporten, alleen uit eten gaan en het zegt niet veel over mijn gemoedstoestand. Eenzaamheid daarentegen beschrijft een gevoel van verlatenheid en innerlijke leegte. Je kunt je ook eenzaam voelen in een relatie, in een groep of tussen honderden mensen. Maar hoe kan ik voorkomen dat ik me eenzaam voel als ik alleen ben en in plaats daarvan gelukkig zijn?

5 tips om meer te genieten van alleen zijn!

Of het nu gaat om het Deense "hygge" (gezellige sfeer) of het Zweeds/Finse "fika" (koffiepauze). Waar andere landen al een term hebben gevonden, zijn wij nog steeds verdwaald als het gaat om het precies definiëren van niet alleen een activiteit, maar ook de bijbehorende levenshouding. Het Zuid-Koreaanse "honjok" verwijst naar de levensstijl van mensen die graag alleen zijn. Maar hoe werkt het?

  1. Doeiets leuks voor jezelf: Als je afspreekt met vrienden of je partner, plan je meestal iets leuks: bioscoop, diner, een wandeling. Doe dezelfde moeite voor jezelf & maak het de moeite waard om mooie momenten te creëren.

  2. Stel jezelf bewuste doelen: Wil je aan jezelf werken? Je karakter aanscherpen? Een bepaald boek lezen? Iets nieuws leren? Gebruik je tijd verstandig en stel jezelf een specifiek doel.

  3. Ga creatief aan de slag: begin met knutselen of schilderen, plant groenten, richt je huis in of probeer nieuwe recepten uit!

  4. Maak je zintuigen bewust: luister bewust naar de geluiden in het bos tijdens het wandelen, neem meer tijd tijdens het eten en proef en ruik de afzonderlijke ingrediënten. Of voel de verschillende materialen tijdens het tuinieren.

  5. Maak eenbewuste keuze: plan tijden voor jezelf alleen en zie ze niet als een worst-case scenario omdat geen van je vrienden op dat moment vrij is. Alleen zo kun je je bewust verheugen op deze momenten.

Terwijl ik onderzoek doe en deze blogpost schrijf, realiseer ik me hoeveel schoonheid er schuilt in alleen zijn, wat voor mij altijd zo'n negatieve bijklank heeft gehad. Het geeft me zoveel waarde dat ik het meteen wil uitproberen. Dus volgende week plan ik mijn actieve eenzaamheid zonder muziek, mobiele telefoon of tv en probeer ik ernaar uit te kijken.

Ik vind het geweldig dat er mensen om me heen zijn die deze levensstijl al voor me boetseren: Mijn zus, die een week alleen aan de Oostzee doorbrengt. Een vriendin die op zaterdagochtend in haar eentje geniet van haar overnight oats in een heerlijk café in de oude stad. Mijn vriend, die zich niets aantrekt van wat iedereen denkt als hij alleen in een restaurant zit, en mijn baas, wiens favoriete geluid stilte is. Hoe zit het met jou? Laten we de term "honjok" tot leven brengen en in de toekomst genieten van alleen zijn!

26 oktober 2023